Mee niiskusest

Mee niiskus peab olema alla 20%. Et vältida probleeme, võiks see tegelikult olla alla 18%.
Kuigi püüame võtta alati kaanetatud mett, ei ole alati siiski võimalik oodata mee täielikku kaanetamist. Näiteks rapsimesi võib hakata juba kärgedes kristalliseeruma ja sellepärast tuleb see kohe peale rapsi õitsemist ära vurritada isegi siis, kui see ei ole lõpuni kaanetatud. Sama lugu juhtub sügisepoole, kui hakkame talvepesa koondama. Ka siis tuleb palju kärgi, kus mesi pole veel lõplikult valminud. Ometi tuleb see ära vurritada. Sellise mee niiskus võib aga olla liiga kõrge ja võib minna käärima. Mida siis teha? 

Lahendus on lihtne. Mesindusruumis peab olema niiskusimur/ õhukuivati. Ladustad meekorpused hõredalt, võib panna risti- rästi. Uksed aknad tihedalt kinni. Mida soojem on, seda efektiivsemalt niiskuse kogumine toimub. Samuti on sooje kärgi pärast lihtsam vurritada. Optimaalne temperatuur on ca +27 kraadi. Niiskusimur tööle ja niimoodi 2-3 päeva. Ruumis võiks olla ka paar ventilaatorit, mis kiirendavad õhuringlust ja -vahetust meekorpustes.
Lähen niiskusimurit ostma >>>